Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠILEC Karmina
Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv knjižnice)
Galerija slik

ŠILEC, Karmina


Rojena: 
30. avgust 1967, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: Karmina Šilec je kot osnovnošolka začela peti pri Mladinskem pevskem zboru Maribor, leta 1989 pa je z dvajsetimi leti prevzela njegovo vodenje. Kljub mladosti je že imela izkušnje z vodenjem zbora, prvega je namreč začela voditi s šestnajstimi leti. Tudi mednarodna tekmovanja in nagrade ji niso bila neznanka. Študij na Akademiji za glasbo v Zagrebu je z diplomo iz zborovskega dirigiranja zaključila leto kasneje.
S spoštovanjem in ljubeznijo do zborovskega petja je postopoma uvajala nove pristope k delu in nadgrajevala klasično zborovsko obliko. Leta 1997 je zastavila nov umetniški profil ansambla in mu nadela novo ime - Carmina Slovenica. Leta 2000 je predstavila prvi bolj gledališko usmerjen projekt. Naslovila ga je Vampirabile in zanj prejela nagrado Prešernovega sklada. Od takrat naprej se intenzivno posveča ustvarjanju glasbeno gledaliških projektov.
Razvila je choregie, koncept in metodo dela, ki povezuje vokal, glasbo, gib ter druge odrske elemente in velja za utemeljiteljico sodobnega vokalnega gledališča.
Koncept choregie primarno izvaja v sklopu Carmine Slovenice in ansambel velja za unikat. Koncertirajo po celem svetu in povsod so deležni izjemnih odzivov tako publike kot kritikov. Posebej lahko izpostavimo pozitivne kritike svetovnih medijskih hiš, ki jih je bila deležna leta 2015 po nastopu na festivalu Prototype v New Yorku s projektom Toksični psalmi.
Z leti trdega dela ji je uspelo, da danes ime Carmina Slovenica označuje produkcijsko hišo z več dejavnostmi. Zraven produkcije koncertnih in scenskih dogodkov se ukvarjajo še z organizacijo festivalov, založništvom, izobraževanji. Pod njo spada več vokalnih zasedb, med drugim ansambel !Kebataola!. Sama se v sklopu Carmine Slovenice pojavlja v vlogi dirigentke in umetniške vodje.
Z izvirnimi scenskimi in koncertnimi projekti ter v vlogi dirigentke se pojavlja tudi drugod. Med drugim je sodelovala z Opero Basel, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Opero in baletom SNG Ljubljana ter SNG Maribor in Slovenskim projektnim zborom.
Za njenimi koncerti in projekti stoji večletno delo, saj se jih loteva raziskovalno. V produkcijah opazimo mešanje umetniških zvrsti in vključevanje raznolikih vokalnih tehnik. Ob poznavanju in razumevanju glasbene in širše dediščine poudarja pomen sodobne glasbe, ki je po njenem mnenju premalo izpostavljena. Izbira provokativne, drzne teme, povezane z družbo, pogosto je v ospredju pojem kolektiva.
Je prejemnica številnih nagrad. Med domačimi poleg prej omenjene nagrade Prešernovega sklada izstopajo še Glazerjeva listina ter Srebrni red za zasluge RS. Izmed prejetih mednarodnih nagrad lahko izpostavimo prestižno nagrado Music Theatre Now, pohvali se lahko z najvišjo možno nagrado v stroki, Robert Edler Prize. V Rusiji je prejela prestižno gledališko nagrado Zlata maska za najboljšo tujo produkcijo, nominirana je bila tudi za Evropsko gledališko nagrado za novo gledališko stvarnost Premio Europa. Prav tako je prejemnica številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in festivalih.
Izdala je monografijo z naslovom Nolite tacere: prevedeno v glasbo. Objavlja v strokovnih in poljudnih publikacijah pri nas in v tujini, je predavateljica na mednarodnih kongresih ter univerzah v tujini, več let je bila profesorica dirigiranja na Univerzi v Mariboru. Je članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih. A njeno ime v svetu odmeva predvsem zaradi inovativnih, drznih in provokativnih glasbeno gledaliških produkcij.

 
Odmevnejše scenske produkcije
Toksični psalmi, 2015
Placebo ali Komu potok solz ne lije, 2012
When the mountain changed its clothing, 2012
Perspektiva Vzhod, 2011
Rusalke, 2010
Prasonata, 2010
Stripsody, 2005
Scivias, 2003
Slovenski zvoki, 2001
Vampirabile, 2000

Odmevnejše koncertne produkcije
Miracles, 2011
Balkanika, 2009
Na juriš in the mood, 2009
Musica Inaudita ali Glasba skladateljic nun od 9. do 17. stoletja, 2006
Adiemus, 2004


Literatura
 
Karmina Šilec. V: Petindvajset let Glazerjevih nagrad, 2011, str. 200. 

Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do ž, Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 1115.

Salmič Kovačič, K. Carmina Slovenica. V: Leksikon mariborske družbe in kulture: po letu 1945. Maribor, Obzorja, 2012, str. 32.

Karmina Šilec . V: opera.si (spletno mesto). Ljubljana. Pridobljeno: 12. 12. 2017 s spletne strani: http://www.opera.si/sl/o-gledaliscu/opera/karmina-silec/

Karmina Šilec. V: Sigledal.org: portal slovenskega gledališča (spletno mesto). Ljubljana: Novi ZATO, 2010-. Pridobljeno 12. 12. 2017 s spletne strani: http://sigledal.org/geslo/Karmina_%C5%A0ilec

Neobvezno v nedeljo: Karmina Šilec (Zvočni posnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 12. 12. 2017 s spletne strani: http://4d.rtvslo.si/arhiv/neobvezno-v-nedeljo/153883452

Profil: Karmina Šilec (Videoposnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 12. 12. 2017 s spletne strani: http://4d.rtvslo.si/arhiv/profil/174411152

Proti etru: Karmina Šilec (Zvočni posnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 12. 12. 2017 s spletne strani: http://4d.rtvslo.si/arhiv/proti-etru/174396076

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5