Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽUGMAN Manja
Foto: Vlado Pintarič (vir: arhiv M. Žugman)
Galerija slik

ŽUGMAN, Manja


Rojena: 
8. junij 1977, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Manja Žugman je obiskovala Osnovno šolo Borisa Kidriča (danes OŠ Franceta Prešerna). Že med osnovnošolskim izobraževanjem je bila naklonjena slovenskemu jeziku, uživala je v recitalih in udejstvovanju v dramskem krožku. Veselila jo je tudi glasba, zato je obiskovala glasbeno šolo, kjer je igrala kitaro, tako individualno kakor tudi v duetu. Maturirala je leta 1996 na Prvi gimnaziji Maribor, domačemu kraju pa je ostala zvesta tudi v času študija. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru je študirala slovenski jezik s književnostjo in študij zaključila z odlično ocenjenim diplomskim delom z naslovom Slogovna analiza nagrobnih napisov in njihovih variant v zahodnem delu Slovenskih goric. Izsledke svoje raziskave je objavila tudi v Slovstveni folkloristiki, glasilu sekcije za zbiranje in raziskovanje slovenske slovstvene folklore. Med študijskimi obveznostmi je občasno opravljala delo lektorja v mariborskem časniku Večer. Kot profesorica slovenščine je zaposlena na Osnovni šoli Ledina, v bolnišničnih šolskih oddelkih na Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Pot jo je zapeljala tudi izven slovenskih meja. Od leta 2006 do 2010 je živela in ustvarjala v Sarajevu, kjer je med drugim sodelovala tudi pri delovanju Slovenskega kulturnega društva Cankar. Raziskovala je bosansko-hercegovsko državo, zato je izpod njenega peresa nastala zajetna monografija Potepanja po Bosni in Hercegovini. V prostem času se je tudi slikarsko izpopolnjevala, predvsem v tehniki olje na platnu. Od leta 2008 je članica kulturnega društva Mariborska literarna družba, od leta 2010 pa Lektorskega društva Slovenije. V šolskem letu 2012/2013 je živela v Varšavi na Poljskem. Iz tujine se je s svojimi novinarskimi prispevki, reportažami in zanimivostmi, oglašala v Večeru, Šolskih razgledih, na spletnih straneh Dela, RTV Slovenija, Pozitivke. Od leta 2006 do 2018 je soustvarjala strokovno-informativni časnik Šolski razgledi. Objavljala je različne prispevke, od priložnostnega dogajanja v svojem poklicnem okolju do obravnave strokovne problematike in reportaž s strokovnih ekskurzij.
Vseskozi piše otroške uganke, poezijo za otroke in odrasle, haikuje, spremne besede ter recenzije in objavlja v slovenskih literarnih revijah. 
 

Poezija za odrasle

Naplavine duše, 2004
Izsevanja/Žarenja, 2010
Brstenja, 2013
Trialog (soavtor Smiljan Trobiš), 2014
Naj te ujame, 2018

Slikanice (uganke)

Premetanke brez zanke, 2009
Razvozlanke, 2011
Besedoznanke, 2015

Monografija

Potepanja po Bosni in Hercegovini, 2012
 
Na osnovi podatkov, ki jih je posredovala M. Žugman, uredila A. Rogina.
 


Literatura
 
Žugman, M. Lasten prispevek za spletni biografski leksikon Štajerci.si (arhiviramo v Mariborski knjižnici).


Glej tudi

link   Bibliografija v sistemu COBISS
link   O Manji Žugman v reviji Locutio


Prispeval/-a: Anka Rogina, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 4.10.2018, Anka Rogina, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5