Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BORIN Andreja
Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv knjižnice)
Galerija slik

BORIN, Andreja


Rojena: 
29. marec 1969, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: Andreja Borin se je po končani Srednji naravoslovni šoli Miloša Zidanška (danes Druga gimnazija Maribor) posvetila študiju francoskega jezika in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.
Prve pesmi je napisala že v otroštvu, od najstniških let dalje pa se je veliko posvečala likovnemu ustvarjanju. V ilustriranju je skozi leta ohranila enostaven slog. Uporablja tehniko kolaža, kar ji omogoča, da oblike spreminja, dokler ne najde kombinacije, ki ji ustreza.
Leta 2002 in 2003 je sodelovala na mednarodnem natečaju ilustracije v Chioggia (Italija) in obakrat prejela priznanje posebna omemba (special mention). Sodelovala je tudi na Bienalu slovenske ilustracije. Z ilustracijami je opremila dve lastni pesniški zbirki. Prvenec je izdala leta 2009 in nosi naslov V mesto mravlja se odpravlja. Gre za zbirko šestnajstih pesmi, ki se nanašajo predvsem na živalsko tematiko, otroško fantazijo in na teme iz vsakdanjega življenja. Druga zbirka nosi naslov Majhen svet in je med ljubitelji otroških pesmi zaokrožila leta 2011.
Tako pesmi kot ilustracije objavlja v revijah. Najdemo jih v Cicibanu, Cicidoju in mladinski reviji Galeb. Njene pesmi so vključene tudi v četrto, dopolnjeno pesniško antologijo Sončnica na rami.
Zaposlena je v Umetnostni galeriji Maribor. Opravlja naloge višje kustosinje na muzejskem oddelku. Ukvarja se z dokumentiranjem umetnin in drugimi obveznostmi v zvezi z zbirko Umetnostne galerije Maribor, pripravo razstav ter kuratorskim delom. Pomembnejši razstavni projekti, ki jih je izpeljala kot kustodinja, so številne razstave iz zbirke, pregledna razstava Ide Brišnik Remec in Marjana Remca Tako blizu, tako daleč (2013), pregledna razstava fotografa Ivana Dvoršaka (2015) in razstava VIS-À-VIS (2017), ki je nastala v sodelovanju s centrom za sodobno umetnost iz Metza (Francija) 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Fond régional d´Art Contemporain). Leta 2012 je v okviru EPK - Maribor 2012 pripravila razstavo Oskar Kokoschka, zgodnja grafična dela in njegov vpliv na Elso Oeltjen Kasimir in Jana Oeltjena v sodelovanju Avstrijskega kulturnega Foruma, Univerze za uporabne umetnosti Dunaj (Universität für angewandte Kunst Wien), Zavoda EPK Maribor 2012 in Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Ob razstavah občasno povezuje pogovore in vodi strokovna vodstva.
Z družino živi v Mariboru in s svojimi pesmimi ter ilustracijami navdušuje predvsem otroke, s preostalim delom pa bolj zrelo občinstvo.
 

Pomembnejša dela

Majhen svet, 2011
V mesto mravlja se odpravlja, 2009
Literatura
Andreja Borin. V: …Podoba knjige…Knjiga podob: slovenski bienale ilustracije, 2006, str. 22. 

8. Mednarodni ilustratorski natečaj – Chioggia / Italija (Andreja Borin). Otrok in knjiga, 2002, letn. 29, št. 55, str. 71. 

Andreja Borin. V: Wikipedija: prosta enciklopedija (spletno mesto). [S.l.]: Wikimedia Foundation, 2002-. Pridobljeno 23. 10. 2017 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Andreja_Borin

Pregl Kobe, T. Andreja Borin. Finance.si (spletno mesto). Pridobljeno 23. 10. 2017 s spletne strani:
https://www.finance.si/8337624/Andreja-Borin?metered=yes&sid=511662499

Vis-à-Vis v ospredje postavlja nematerialne vidike sodobne umetnosti. V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija, 1999-. Pridobljeno 23. 10. 2017 s spletne strani: https://www.rtvslo.si/kultura/razstave/vis-a-vis-v-ospredje-postavlja-nematerialne-vidike-sodobne-umetnosti/420824


Glej tudi

link   Bibliografija v sistemu Cobiss
link   Pesem »Večerja« iz zbirke V mesto mravlja se odpravlja (nazadnje dostopano 23. 10. 2017)


Prispeval/-a: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 11.4.2018, Daša Zobec, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5