Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FESTIĆ Smail
Foto: avtor neznan (Vir: smailfestic.org)
Galerija slik

FESTIĆ, Smail


Rojen: 
5. oktober 1939, Stolac (Bosna in Hercegovina)
Umrl:  15. februar 2017, Maribor


Kraj delovanja: 


Smail Festić se je rodil v ugledni muslimanski družini. Zaradi vojne se je najprej preselil v Sarajevo in nato še v Tuzlo, kjer je dokončal gimnazijo. Po neuspešnem študiju agronomije se je preusmeril v novinarstvo in kot štipendist časopisa Borba v Beogradu obiskoval visoko šolo za novinarstvo. Po končanem šolanju je svojo novinarsko pot pričel v Zagrebu in jo nadaljeval v Mariboru, kamor se je preselil takoj po odsluženem vojaškem roku. V mestu ob Dravi je deloval kot dopisnik Borbe in Večernjih novosti, sodeloval pa je tudi s časnikom Večer in z revijo 7D, za katero je kot prvi v Sloveniji redno poročal o tako imenovani črni kroniki. Ko je leta 1994 Borba prenehala z delovanjem, je novinarsko pot nadaljeval kot svobodni novinar in se intenzivneje posvetil vrhunski likovni umetnosti, nad katero se je navdušil že v gimnaziji, ko je večino svojega prostega časa preživel v ateljeju slikarja Ismeta Mujezinovića. 

Že kot novinar Borbe je skrbel za izmenjavo med slovenskimi, bosansko-hercegovskimi, hrvaškimi in srbskimi umetniki ter v galeriji v Beogradu organiziral številne razstave in predstavitve najrazličnejših umetnikov, tudi slovenskih. Po preselitvi v Maribor je leta 1988 skupaj z ženo Nevenko v kleti Strossmayerjeve 34 ustanovil prvo zasebno razstavno-prodajno galerijo v Mariboru in eno prvih v takratni Jugoslaviji. Ker je z leti razstavni prostor postal pretesen, je družinsko galerijsko dejavnost preselil v prostore na Židovski 12 v Mariboru in tam leta 1993 odprl Galerijo Festić. Slednjo so po njegovi smrti preimenovali v Mednarodni kulturni center Smail Festić.

Vse od svojega prihoda v Slovenijo si je na najrazličnejše načine prizadeval za sodelovanje med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in od leta 2011 dalje opravljal funkcijo častnega konzula Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji.

 

Literatura
 
Bezjak, B. Festić bi bil danes označen za migranta. Večer, 27. mar. 2017, letn. 73, št. 71, str. 11.

Festić, S. Smail Festić: novinarski galerist. Mariborčan, maj 2004, letn. 10, št. 103, str. 16-19.

Forstnerič-Hajnšek, M. V spomin na človeka, ki je gradil mostove. Večer, 24. mar. 2017, letn. 73, št. 69, str. 10.

Niedorfer, S. Smail Festić 1939-2017: v spomin. Večer, 22. feb. 2017, letn. 73, št. 43, str. 9.

Toplak, G. V Mariboru odprli častni konzulat BiH. Večer, 12. feb. 2011, letn. 67, št. 35, str. 18.

Umrl je Smail Festić. Večer, 18. feb. 2017, letn. 73, št. 40, str. 10.


Glej tudi

link   Bibliografija v sistemu COBISS


Prispeval/-a: Tamara Jurič, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 29.10.2019, Tamara Jurič, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5