Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ILICH Bojan
Foto: avtor neznan (Vir: Ostrovška, M. Kljub vsemu odpor. Maribor: Obzorja, 1981)
Galerija slik

ILICH, Bojan


Rojen: 
7. oktober 1922, Maribor
Umrl:  23. september 1941, Maribor


Kraj delovanja: 


Bojan Ilich se je rodil v znani mariborski slaščičarski družini. Njegov oče Emanuel je na začetku 20. stoletja začel uspešno slaščičarsko zgodbo, ki se v štajerski prestolnici nadaljuje še danes.

Po končani mariborski klasični gimnaziji je leta 1941 maturiral v Ljubljani. Že pred vojno se je aktivno posvečal političnemu udejstvovanju. Leta 1937 je postal član Zveze komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ), tri leta kasneje pa ga je v svoje vrste sprejela še Komunistična partija Slovenije.
Ko je okupator aprila 1941 vkorakal v Maribor, se je vključil v uporniško gibanje. Postal je član pokrajinskega komiteja Komunistične partije Slovenije in sekretar Zveze komunistične mladine Jugoslavije v Mariboru. Kot eden izmed najtesnejših sodelavcev Slave Klavore je v boju proti okupatorju vodil organizacijo mariborske dijaške in študentske mladine. Bil je eden izmed organizatorjev prve uporniške akcije proti okupatorju na slovenskih tleh nasploh. V zgodnjih jutranjih urah 29. aprila 1941, le tri dni po obisku Adolfa Hitlerja v Maribor, so mladinci v Volkmerjevem prehodu zažgali dva nemška osebna avtomobila.
Po umiku v ilegalo je delal v tehniki pokrajinskega komiteja Komunistične partije Slovenije za severno Slovenijo, ki je delovala v stanovanju Mare Čepičeve v Kolodvorski ulici. Ko je 7. avgusta 1941 prišlo do prvega večjega vdora okupatorja v vrste uporniškega gibanja, je gestapo svojo zasedo postavil prav v domovanju Mare Čepičeve. Med številnimi skojevci, ki so se ujeli vanjo, je bil tudi Bojan Ilich. Po aretaciji ga je nemška tajna policija odpeljala v mariborske sodne zapore, kjer je konec septembra padel pod okupatorjevimi streli.

Danes se po njem imenuje mariborska osnovna šola.

 

Literatura

Ostrovška, M. Kljub vsemu odpor: Maribor v času okupacije in narodnoosvobodilnega boja: prva knjiga. 2. izpopolnjena izd. Maribor: Obzorja, 1981.
 
Ferlež, J. Nekaj besed o Ilichovih v Mariboru: iz letošnjega občnega zbora Društva bibliotekarjev Maribor. Knjižničarske novice, 2016, letn. 26, št. 7/8, str. 20. 
Dostopno tudi na: http://old.nuk.unilj.si/knjiznicarskenovice/v2/podrobnostClanek.aspx?id=1188.
 
Mavrič Žižek, I. Znane osebnosti na Spomeniku narodnoosvobodilne borbe v Mariboru 1941-1945. Dialogi, 2016, letn. 52, št. 11/12, str. 69-91.
 
Radovanovič, S. in Dreu, S. Vodnik po Pobreškem pokopališču. Maribor: Ostroga, 2009, str. 30.
 
Žnidarič, M. Ilich, Bojan. V: Enciklopedija Slovenije: 4: Hac-Kare. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1990, str. 105.

Žnidarič, M. Okupatorjevi raznarodovalni ukrepi v Mariboru leta 1941. Časopis za zgodovino in narodopisje, 1977, letn. 48, št. 1/2, str. 274-323. Dostopno tudi na: 
http://hdl.handle.net/11686/7526.


Glej tudiPrispeval/-a: Tamara Jurič, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 12.10.2018, Tamara Jurič, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5