Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JANŽEKOVIČ Zora
Foto: STA
Galerija slik

JANŽEKOVIČ, Zora


Rojena: 
30. september 1918, Slovenska Bistrica
Umrla:  17. marec 2015, Radenci


Kraj delovanja: 


Zora Janžekovič se je rodila kot druga od štirih otrok v družini učitelja in posestnice. Osnovno in meščansko šolo je končala v Slovenski Bistrici. Šolanje je nadaljevala na realni gimnaziji v Mariboru, kamor se je preselila celotna družina. Že kot otrok si je želela postati zdravnica. S prodajo 200 kilogramov jabolk je uspela zbrati potreben denar, da se je leta 1938 lahko vpisala na Medicinsko fakulteto v Zagrebu. Njen študij medicine je prekinila druga svetovna vojna. V letih od 1943 do 1945 je kot študentka medicine službovala v bolnišnici v Varaždinu. Po vojni je študij dokončala in promovirala leta 1947.
Takoj po študiju se je zaposlila v mariborski bolnišnici. Delovala je na področju kirurgije, specializirala je iz plastične kirurgije v Ljubljani in kasneje še v Beogradu. Pri zdravljenju opeklin se je venomer srečevala z vprašanjem, kako se izognitim infekcijam, ki so močno oslabile bolnike, podaljševale zdravljenje in povzročale grde brazgotine. Prepričana je bila, da je tudi opekline mogoče zdraviti s kirurškim posegom. Tako je postopoma razvila popolnoma nov postopek zgodnjega operativnega zdravljenja globokih opeklin, ki je mnogim hudim bolnikom rešil življenje. V mariborski bolnišnici je delala do upokojitve leta 1984.
Umrla je v Radencih, njen pepel pa so raztresli po Pohorju.
Za svoje raziskovalno in inovativno delo je dobila več odlikovanj, med drugim leta 1974 odličje Everett Idris Evansa, spominsko odličje Ameriškega opeklinskega združenja (ABA), leta 2004 Zlati red za zasluge Republike Slovenije, leta 2011 pa še priznanje ABA za življenjsko delo. Po Zori Janžekovič je bila poimenovana nagrada Evropskega kluba za otroške opekline "Zlata britev", katere prva dobitnica je.Avtobiografija:

Janžekovič, Z. Kako je bilo. Slovenska Bistrica: Občina, 2010 (Seznam predavanj na kongresih in sestankih, str. 81-88 -> strokovna bibliografija)Literatura
Janžekovič, Z. Z britvijo na sam vrh opeklinske kirurgije. Celovec: Mohorjeva = Hermagoras, 2009

Znameniti Slovenci
. Ljubljana : Forma 7, 2000, str. 104-105

Žagar, H. Prim. prof. dr. Zora Janžekovič. Informator: glasilo občine Slovenska Bistrica, apr. 2015, letn. 5, št. 2, str. 8-9


Glej tudi

link   Zlata britev
link   Bibliografija v sistemu COBISS.SI


Prispeval/-a: Anka Rogina, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 20.6.2017, Anka Rogina, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5