Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOLBIČ Gabrijel
Foto: Ivan Vinovrški (Vir: Locutio)
Galerija slik

KOLBIČ, Gabrijel


Rojen: 
17. marec 1913, Zgornja Velka
Umrl:  24. december 1995, Maribor


Kraj delovanja: 


Gabrijel Kolbič je bil kipar, rojen na Zgornji Velki. Po končani osnovni šoli je na priporočilo nadučitelja Franja Bratoša začel obiskovati meščansko šolo v Mariboru. Leta 1932 je s pridobljeno banovinsko štipendijo pričel s študijem na Umetnoobrtni šoli v Pragi. Študij je nadaljeval na praški likovni akademiji pod mentorstvom kiparja in medaljerja Otokarja Španiela. Med študijem je bil nagrajen za delo Demokracija ter prejel častno priznanje za dekliški portret. Zaradi okupacije Češkoslovaške je študij nadaljeval v Zagrebu, praška likovna akademija pa mu je diplomo podelila šele po vojni, leta 1948.
Leta 1940 je bil vpoklican v vojaško šolo za rezervne pehotne oficirje v Sarajevu. Leto dni kasneje so ga zajeli nemški okupatorji. Po odpustitvi iz ujetništva se je zaposlil kot tehnični risar v projektivnem biroju v Gradcu. Leta 1944 so ga Nemci mobilizirali in poslali v Spandau pri Berlinu, od tam pa na vzhodno fronto. Od tam mu je uspelo prebegniti k Rusom, pri katerih je končal kot vojni ujetnik in bil premeščen v Murmansk. V ruskem ujetništvu se je ukvarjal z modeliranjem, risanjem in slikanjem.
Leta 1946 se je vrnil na Zgornjo Velko. Sodeloval je pri obnovi fresk v cerkvi sv. Andraža v Leskovcu v Halozah. Od leta 1947 pa vse do upokojitve leta 1978 je poučeval na mariborskih šolah. Deset let, do leta 1957, je vodil kiparski krožek na Prvi gimnaziji Maribor, iz katerega je izšlo več znanih kiparjev. Ustvarjal je predvsem kot kipar, ukvarjal pa se je tudi s tehniko stenske poslikave sgraffito, z grafiko in akvarelom. Najpomembnejši del njegovega kiparskega opusa je portret. Upodobil je vrsto znanih osebnosti: Ivan Cankar, Henrik Schreiner, Gustav Šilih, Leon Štukelj idr., skupaj prek 130 portretov. Značilni so njegovi otroški portreti (npr. Gabrijelca) in male plastike, ki prefinjeno prikazujejo predvsem človeško figuro. Je avtor več javnih spomenikov v Mariboru (npr. Karlek na Slomškovem trgu, Gabrijel v mestnem parku) in drugod po severovzhodni Sloveniji (npr. spomenik NOB v Rušah). S sgraffiti je opremil številne stavbe, npr. notranjost nekdanje zavarovalniške podružnice na Partizanski cesti in upravne stavbe Cestnega podjetja v Mariboru, zunanji del kulturnega doma v Gornji Radgoni idr. Bil je član in tajnik Društva likovnih umetnikov Maribor. Redno je razstavljal na društvenih razstavah doma, na območju nekdanje Jugoslavije in na tujem.
Ukvarjal se je tudi z otroškim pesništvom. Izdal je več pesniških zbirk, ki jih je opremil s svojimi ilustracijami in fotografijami likovnih del.
Za svoje ustvarjalno delo je leta 1975 prejel Red dela s srebrnim vencem, leta 1990 pa Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Njegova dela hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Umetnostni galeriji Maribor in Galeriji Velenje. Na Zgornji Velki so uredili galerijo Gabrijela Kolbiča z zbirko njegovih del in po njem poimenovali kulturno-umetniško društvo.


Pomembnejša kiparska dela

Berač, 1928, Maribor, Umetnostna galerija Maribor
Kmetijstvo in industrija, 1946-1947, nekdanja zavarovalniška podružnica, Maribor
Fantek z vrčem (Karlek), 1947, Maribor
Portret Ivana Cankarja, 1953, Maribor, OŠ Ivana Cankarja
Spomenik NOB, 1954, Ruše
Gabrijelca, 1968, Maribor, Umetnostna galerija Maribor
Spomenik Gustavu Šilihu, 1978, Velenje
Reliefi na oltarni mensi (Zadnja večerja, sv. Ciril in Metod, sv. Janez Krstnik, evharistični simboli z grboma mariborske nadškofije in mesta), 1981, Maribor, stolnica sv. Janeza Krstnika

Pesniške zbirke
 
Otroške pesmi, 1966 
Gabrijeline pesmi, 1968 
Ptički se vračajo, 1979
Štirje letni časi, 1986
Podobe z Velke, 1993
 


Literatura
Kolbič, G. Gabrijel Kolbič: jubilejna in monografska razstava : plastike, risbe in grafike. Maribor: Umetnostna galerija, 1983.

Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 499.

Rakovec, A. Gabrijel Kolbič. V: Likovna umetnost v prostoru mesta Maribor (spletno mesto). Pridobljeno 23. 5. 2017 s spletne strani: http://www.mariborart.si/osebnost/-/article-display/gabrijel-kolbic

Gabrijel Kolbič. Locutio : prva slovenska literarna on-line revija (spletni časopis). Pridobljeno 23. 5. 2015 s spletne strani: https://www.locutio.si/avtorji.php?ID=115 

Pungartnik, M. Kiparjevih sedemdeset let: pogovor z Gabrijelom Kolbičem. Locutio : prva slovenska literarna on-line revija (spletni časopis), 2013, letn. 16, št. 73. Pridobljeno 26. 9. 2017 s spletne strani: https://www.locutio.si/avtorji.php?ID=115&clanek=2088

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5