Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LORENČIČ Ivan
Foto: Otmar Klipšteter (Vir: Lorenčič, I. Ivan Lorenčič. Mariborčan, jan. 2008)
Galerija slik

LORENČIČ, Ivan


Rojen: 
11. februar 1952, Beograd (Srbija)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Ivan Lorenčič, dolgoletni ravnatelj mariborske II. gimnazije, spada med najbolj prepoznavne in zaslužne mariborske ravnatelje.

Po končanih prvih štirih razredih osnovne šole v Dvorjanah je šolanje nadaljeval v Mariboru. Potem ko je osnovnošolsko izobraževanje zaključil na Osnovni šoli Draga Kobala, je nadaljnja tri leta obiskoval nižjo gimnazijo Tabor, kasneje pa se je odločil za šolanje na II. gimnaziji. Po tretjem letniku gimnazije je odšel v Kalifornijo, na Leigh High School v San Joseju, kjer je tudi maturiral. Ameriška izkušnja ga je zaznamovala do te mere, da je mnoge pozitivne stvari, s katerimi se je srečal v Ameriki, kasneje prenesel na domača tla. Po vrnitvi v Slovenijo se je vpisal na študij fizike in v Ljubljani diplomiral leta 1977.

Svojo profesorsko pot je pričel na Gimnaziji Moste, nadaljeval pa leta 1979 na II. gimnaziji v Mariboru. Najprej je tri leta poučeval fiziko, leta 1982 pa je bil po sili razmer imenovan za vršilca dolžnosti ravnatelja. Na čelu današnje II. gimnazije je ostal vse do leta 1993, ko je prevzel vodenje Zavoda RS za šolstvo. Še preden pa je odšel v Ljubljano, se je za pol leta podal v neprofesionalne politične vode kot podpredsednik izvršnega sveta občine Maribor. Po sedmih letih sooblikovanja šolskega sistema je leta 2000 moral zapustiti mesto direktorja Zavoda za šolstvo, saj nova desna vlada ni podala soglasja k njegovemu ponovnemu imenovanju. Po poteku direktorskega mandata je še eno leto ostal na Zavodu, nato pa se vrnil v Maribor in leta 2001 ponovno prevzel vodenje II. gimnazije, na čelu katere je še danes.

Pod njegovim vodstvom se je II. gimnazija v Mariboru zapisala odličnosti; odprla se je v širši slovenski in mednarodni prostor ter pričela uvajati številne sistemske novosti. V šolskem letu 1990/1991 so kot prvi v Sloveniji skupaj z Gimnazijo Bežigrad pričeli z izvajanjem programa mednarodne mature, ki je ob svojem začetku bil edini tovrstni program na svetu, v katerem poučujejo samo domači učitelji. Orali so ledino pri uvajanju športnih oddelkov, pričeli s prostovoljnim socialnim delom dijakov, uvedli prostovoljni prispevek staršev, s svojim delovanjem pa je med drugim pričel tudi English Student Theatre. Vzpostavljen je bil edinstven sistem interesnih dejavnosti pod nazivom DrugaDruga. Nastale so številne mednarodne izmenjave, med drugim tudi s Kitajsko. Med letoma 2007 in 2009 je bila šola popolnoma obnovljena, dobila je tudi naravoslovni prizidek in telovadnico.

Svoj čas na čelu ene izmed najzahtevnejših srednjih šol pri nas je strnil v biografiji z naslovom Moje življenje z Drugo.

 

Literatura
 
Lorenčič, I. Moje življenje z Drugo. Maribor: Založba Pivec, 2010.

Lorenčič, I. V šoli ni floskul in blefiranja, otroci vas preberejo. Večer: v soboto, 6. okt. 2018, letn. 74, št. 231, str. 6-9.

Lorenčič, I. Ivan Lorenčič. Mariborčan, jan. 2008, letn. 14, št. 147, str. 52-56.

Lorenčič, I. Ivan Lorenčič. V: II. gimnazija Maribor: 1950-2000: zbornik ob 50-letnici, 2000, str. 94-97.

Lorenčič, I. Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor: če hočemo vrhunske rezultate, brez stresa in napora ne gre. Dnevnik (spletno mesto), 28. jan. 2017. Pridobljeno 1. 3. 2019 s spletne strani: https://www.dnevnik.si/1042760919.

Lorenčič, I. Ivan Lorenčič: dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Maribor. V: Osnovna šola Draga Kobala Maribor (spletno mesto). Maribor. Pridobljeno 28. 2. 2019 s spletne strani: http://www.os-dragakobala.si/30-drugi-o-nas/31-ivan-lorencic.


Glej tudi

link   Bibliografija v sistemu COBISS
link   Intervju z Ivanom Lorenčičem


Prispeval/-a: Tamara Jurič, Mariborska knjižnica
Zadnja sprememba: 18.3.2019, Tamara Jurič, Mariborska knjižnica

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5