Štajerci.si Štajerci.si
xŠtajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SANDA Simon
Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv knjižnice)
Galerija slik

SANDA, Simon


Rojen: 
26. september 1974, Trbovlje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Kreativec Simon Sanda je bil rojen v Trbovljah. Kot otrok se je navduševal nad risankami, bral je stripe in risal. Takrat se še ni zavedal, da bo postal strokovnjak za vizualno komunikacijo, specializiran za ilustracijo in animacijo.
V Celju je po osnovni šoli končal Srednjo šolo za strojništvo in leta 2000 še Fakulteto za strojništvo. Zaposlil se je kot strojni inženir, kasneje pa je bil med ustanovitelji podjetja za robotiko. Skrbel je za tehnološki in dizajnerski razvoj osebnih robotov in robotov za varovanje in se tako prvič srečal z grafičnim in industrijskim oblikovanjem.
Leta 2009 je ustanovil lastno podjetje Studio Sanda. V začetnih letih je bilo podjetje bolj spletna agencija, od prestrukturiranja leta 2013 pa se ukvarja z blagovnimi znamkami in celostnimi grafičnimi podobami, video animacijami, ilustracijami, izdelavo maskot, kreiranjem risanih likov, karikaturami, stripi ter zgodborisi (storyboard).
Njegovi klienti so predvsem podjetja, katerim pomaga pri razvoju marketinških in promocijskih strategij. Razvil je blagovno znamko Animarketing, za katero je dobil bronasto priznanje za inovacijo. Danes v okviru Zavoda Illuss, katerega soustanovitelj je, predaja svoje znanje naprej na tečajih risanja in oblikovanja, ustvarja risane video animacije, ilustracije, blagovne znamke in oblikuje vse vrste promocijskih sporočil.
Njegove ilustracije najdemo tudi v priročnikih, časopisih, revijah ter v literaturi za otroke in mladino. Med drugim je ilustriral serijo zgodb Jurka Burka. Je avtor številnih kratkih stripov in zmagovalec vseslovenskega natečaja za strip leta 2010 in 2011.
V začetku leta 2017 je ustanovil Zavod Risanje, danes Zavod Illuss, kjer organizirajo tečaje in delavnice s področja dizajna, risanja, animacije ter kreativnega razmišljanja. Zaseda mesto direktorja, pojavlja pa se tudi v vlogi mentorja na tečajih Osnove risanja in Risanje stripa.
S pedagoškim pristopom in vedrim značajem mu uspeva otroke navduševati za risanje tudi drugod. V preteklosti je že sodeloval z ZPM Maribor ter na Art kampu Festivala Lent.
V življenju ga spremljajo dobra volja, pozitiven pristop, ustvarjalnost in želja po učinkovitosti. V želji, da bi tako živeli tudi drugi, je razvil sistem kako načrtovati osebno in poslovno življenje ter si zastaviti cilje tako, da jih lahko dnevno uresničujemo. Strnil ga je v priročniku Pospešek, ki je na voljo tudi v angleškem jeziku.
Trenutno živi in ustvarja v Laškem.
 

 

Literatura

Čevljarček kot navdih. Večer, 20. november 2012, letn. 68, št. 268, str. 19. Dostopno tudi na: http://ris2016.vecer.com.eviri.ook.sik.si/PDFARHIV/VECER2000_XP/2012/11/20/2012-11-20_STR-19-19_MX-01_IZD-00-00-00-00-05-06_PAG-MARIBOR-DTI.pdf

Simon Sanda (spletno mesto). Pridobljeno 22. 11. 2017 s spletne strani: http://www.sanda.si/
 

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5