Štajerci.si Štajerci.si
x



Štajerci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na stajerci.si@mb.sik.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TOVORNIK Arnold
Foto: Jože Gal, Wikimedia Commons
Galerija slik

TOVORNIK, Arnold


Rojen: 
13. marec 1916, Selnica ob Dravi
Umrl:  4. junij 1976, Maribor


Kraj delovanja: 


Arnold Tovornik je bil igralec, rojen v Selnici ob Dravi. Po končani gimnaziji se je vpisal na vojaško intendantsko akademijo v Beogradu. Od l. 1938 do začetka druge svetovne vojne je služboval kot intendantski podporočnik v Mariboru. V aprilski vojni 1941 je bil zajet in interniran, l. 1942 pa je bil iz nemškega ujetništva izpuščen in je do konca vojne delal kot intendant v mariborski vojni bolnici. Po koncu vojne je še dve leti delal v jugoslovanski vojski in za krajši čas na Okrajnem ljudskem odboru Maribor.
Leta 1947 je postal član Drame Maribor. Svojo gledališko kariero je pričel z manjšimi, večinoma komičnimi vlogami, nato pa je oblikoval vedno zahtevnejše vloge. Različne vloge, tako lahkotne kot zahtevne, humorne ali resne, je podajal mojstrsko. Med njegove najbolj znane dramske vloge štejemo Balantača (C. Golar, Vdova Rošlinka), Kantorja (I. Cankar, Kralj na Betajnovi), Hermana (B. Kreft, Celjski grofje).
Odigral je tudi veliko filmskih in televizijskih vlog. Svojo prvo filmsko vlogo je dobil v filmu Tri četrtine sonca leta 1959. Pomembno je njegovo delo na Radiu Maribor, kjer je v veselem delu Mariborskega feljtona ustvaril Štefa Purgata, komični lik, s katerim se je posmehoval človeškim slabostim in s katerim je nastopal po celi Sloveniji. V utemeljitvi ob podelitvi Borštnikovega prstana so o Tovorniku zapisali, da »poleg umetniške izvirne ustvarjalnosti odlikuje njegove kreacije neposredna ljudskost in človeška toplina«.
Leta 1961 je za svoje delo prejel nagrado Društva dramskih umetnikov Slovenije, leta 1966 nagrado mesta Maribor za splošno kulturno-igralsko delo, leta 1968 nagrado Prešernovega sklada za vlogo Jura Krefla v Potrčevi drami Krefli v izvedbi SNG Maribor, leta 1970 nagrado Sterijinega pozorja in leta 1971 nagrado Borštnikovega srečanja. Leta 1972 je kot prvi Mariborčan prejel Borštnikov prstan za igralske dosežke.
Umrl je 4. junija 1976 v Mariboru. Po njem se imenuje kulturni center Hram kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi, 

Filmografija:

Tri četrtine sonca, 1959
Akcija, 1960
Ples v dežju, 1961
Tistega lepega dne, 1962
Amandus, 1966
Grajski biki, 1967
Peta zaseda, 1968
Rdeče klasje, 1970
Poslednja postaja, 1971
Let mrtve ptice, 1973
Idealist, 1976

Delo v gledališču:

1975 Vaščan; Dobrica Čosić APOKALIPSA, r. Branko Gombač, Drama SNG Maribor
1968 Jura Krefl; Ivan Potrč KREFLI, r. Janez Drozg, Drama SNG Maribor
1964 Prvi bog; Bertolt Brecht DOBRI ČLOVEK IZ SEČUANA, Drama SNG Maribor
1953 Vodička; Danilo Gorinšek DOBRI VOJAK ŠVEJK, r. Fran Žižek, Drama SNG Maribor
1948 Jaka; Anton Tomaž Linhart ŽUPANOVA MICKA, r. Milan Skrbinšek, Drama SNG Maribor
 


Literatura
Partljič, T. Tovornik, Anton[!] V: Leksikon mariborske družbe in kulture: po letu 1945, 2012. str. 221

Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 1193.

Arnold Tovornik. V: Sigledal.org: portal slovenskega gledališča (spletno mesto). Ljubljana: Novi ZATO, 2010-. Pridobljeno 10.5.2017 s spletne strani: http://sigledal.org/geslo/Arnold_Tovornik

Moravec, D. Tovornik, Arnold (1916-1976). V: Slovenska biografija (spletno mesto). Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013-. Pridobljeno 25.5.2017 s spletne strani: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi716029/


Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5